Een beter inzicht in de machineperformantie via Capture voor Pattyn

Door Şenay Vereecke, Marketeer bij Vintecc

Onze competenties

 • Data collectie
 • Data visualisatie
 • Data analyse
 • Cloud connectiviteit
 • Cloud ontwikkeling

Pattyn Belgium

“De samenwerking met Vintecc zien we echt als een partnership. We zijn niet gestart vanuit een use case, maar zijn vertrokken vanuit een idee. We maken niet altijd gebruik van de standaardontwikkeling en we weten ook niet altijd wat we morgen gaan nodig hebben. Gelukkig is Vintecc zeer flexibel en denken ze altijd mee aan een oplossing.” – Ben Hubert, CEO Pattyn.

Ben Hubert

CEO

Pattyn Belgium (HQ) – specialist in box lining oplossingen – ontwerpt en produceert verpakkingsmachines en volautomatische bag-in-box lijnen voor de voedingsindustrie en non-food industrie. Met meer dan 65 jaar ervaring en 8 divisies, heeft de Pattyn Groep zijn positie wereldwijd versterkt in de industriële verpakkingssector en blijft het zijn leiderspositie behouden in een steeds veranderende markt.

“Hoe kunnen we toegevoegde waarde creëren aan onze klanten?”  Een vraagstuk dat ook bij Pattyn dagelijks aan bod komt. Het idee ontstond om extra services aan te bieden voor de klant op basis van data. Om dit te kunnen doen willen ze de data die gegenereerd wordt door de machine, verzamelen en aanbieden op een veilige manier aan de klant. Met andere woorden: Pattyn had nood aan data-expertise, en zo kwam Vintecc in beeld.

“Vintecc was al actief bij ons op de softwareafdeling. We hadden overwogen om intern een oplossing te ontwikkelen, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor Vintecc, een partner waarmee we al vertrouwd waren.” – Stefan Savat, Data Solution Architect bij Pattyn

De uitdaging

De doelstelling was om tot een beter inzicht te komen van de prestaties van alle machines in het veld en deze ook te delen met de klanten. Een bijkomende voorwaarde was dat Pattyn zelf het platform kon hosten om het volledige beheer over de data te hebben en op zoek te gaan naar een oplossing die integreerbaar is met externe services, zoals een eigen customer portal. Een schaalbaar, integreerbaar, veilig en makkelijk te onderhouden platform dat zich vertaalt in Capture, ontwikkeld door Vintecc

“We hadden zelf niet de resources om alles te gaan ontwikkelen en te onderhouden. Daarom kozen we voor Vintecc die sterke PLC-kennis bezit en expertise in data-oplossingen heeft.” – Harald De Laere, IT Application manager bij Pattyn.

 

Vintecc_Pattyn project

 

Capture: een cloud based oplossing

Vintecc heeft vanuit het standpunt van Pattyn en andere machinebouwers, zowel lokale als cloud componenten ontwikkeld die samenwerken met elkaar. De lokale componenten verzamelen data en cloud components nemen deze data op een veilige manier binnen en slaan deze op in een cloud database.

 

Capture_collect

Lokale Features

 • Data verzamelen van een of meerdere machines
 • Ondersteuning voor volgende protocollen: (ADS, S7, modbus tcp/ip, OPC UA, GPS, MQTT, UDP)
 • Conditionele logging en ondersteuning voor structuurtypes
 • Lokale opslag van data
 • Robuuste synchronisatie naar cloud
 • Lokale componenten zijn op afstand beheerbaar vanuit de cloud

Cloud features

 • Flexibiliteit in gebruik van cloud database type
 • Data visualiseren en rapporteren
 • Waarschuwingen toepassen op de data
 • Via onze data APIkan de data uit Capture gehaald worden waardoor het mogelijk is om externe tools te koppelen
 • Naast de data API, hebben we de management API waarmee het volledige beheer van Capture gebruikers, apparaten & bedrijven zonder de Capture front-end beheerd kan worden

Giles Lauwers, Technology Manager IoT solutions bij Vintecc: “Binnen ons Capture platform hebben we een abstractielaag gebouwd waardoor Pattyn op een generieke manier hun eigen database type kunnen gebruiken – onafhankelijk van de standaard Capture cloud database. Het volledige cloud platform draait op hun eigen servers en werd volledig eigen gemaakt aan de noden van Pattyn.”

Met de plug-ins van Capture kan je een aangepast framework voor gegevensverzameling bouwen dat zelfs in een bestaand serviceportaal past.

Toekomstvisie

Met de huidige oplossing is het mogelijk om inzichten te creëren in data, maar in de toekomst willen we ook werken met die data zoals het toepassen van AI algoritmes, cloud functies etc. om zo nog meer toegevoegde waarde te creëren voor de klanten.

Stefan: “Wij hebben input geleverd en zo zijn we tot een oplossing gekomen met als resultaat wat er op de dag van vandaag al tot stand is gebracht en nog steeds in evolutie is. Vintecc bezit expertise en extra resources die wij niet in huis hadden. Ook is het een groot voordeel dat ze een lokale partner zijn. Zitten we met een probleem, dan staat er altijd iemand van het team klaar om ons uit nood te helpen.”

“De samenwerking met Vintecc zien we echt als een partnership. We zijn niet gestart vanuit een use case, maar zijn vertrokken vanuit een idee. We maken niet altijd gebruik van de standaardontwikkeling en we weten ook niet altijd wat we morgen gaan nodig hebben. Gelukkig is Vintecc zeer flexibel en denken ze altijd mee aan een oplossing.” – Ben Hubert, CEO Pattyn.

Ben Hubert

CEO

Pattyn Belgium

Our competences

 • Data collectie
 • Data visualisatie
 • Data analyse
 • Cloud connectiviteit
 • Cloud ontwikkeling