“Data doesn’t lie!” Capture helpt Stow Robotics om snel te troubleshooten vanop afstand.

Door Mathijs Degryse, Business Development at Vintecc

Onze competenties

Data verzameling
Data verwerking
Edge & Cloud
ADS Beckhoff support

Stow Robotics

Door het gebruik van Capture kunnen we kort op de bal spelen en hebben we instant inzicht in het gedrag van de shuttles en de uptime bij de klanten. De mogelijkheid om Capture op maat aan te passen is volgens mij een essentiële reden om te investeren in Capture.

Christof Harinck

Product Expert

Capture helpt Stow Robotics om snel te troubleshooten vanop afstand. Data is hierin essentieel. Samen met Christof en Pieterjan gaan we dieper in op hoe Capture gebruikt wordt doorheen de verschillende fases van hun machines.

Over Stow Robotics

Stow Robotics is een onderdeel van de Stow group, een wereldleider in industriële opslagoplossingen. Stow Robotics omvat alle bestaande oplossingen voor magazijn automatiseringen, van A tot Z.

Christof Harinck is sinds maart dit jaar actief als product expert binnen Stow Robotics en om die expertise op te bouwen zowel mechanisch als softwarematig heeft hij enkele maanden meegelopen in de commissioning bij een eindklant. Meelopen in het veld is de beste leerschool om alles te begrijpen. Nu vormt hij de brug tussen commissioning en het project management team om uitdagingen in het veld in kaart te brengen en om te zetten tot oplossingen of verbeteringen.

 

Tijdens dit proces kwam Christof vaak in contact met Vintecc, het team achter het dataframework Capture.

De ervaring voor mij en het volledige STOW team is zeer positief. De mensen van Vintecc zijn open en altijd bereikbaar. Mijn collega Koen zei ooit: “Als je een probleem hebt, bel gewoon naar Vintecc via Teams voor een oplossing.” Dat werkte effectief zo. Voor mij zijn jullie “one of us” en dat is natuurlijk top om zo te kunnen samenwerken. Korte connectielijnen en een effectieve communicatie.

Pieterjan Cottignies is Project engineer binnen Vintecc en kent zowel de shuttles van Stow als het dataplatform Capture door en door. Aan de hand van de data slaagt hij er in om voor de verschillende generaties van shuttles doorheen de verschillende productiefases waarde te creëren die impact heeft op de volledige machinevloot.

Voor een developer is data van onschatbare waarde. Sommige bugs zouden onmogelijk te vinden zijn, mochten we de data niet inzichtelijk hebben.

De uitdaging

Een snelle groei

Stow Robotics is snel groeiend en één van de grote uitdagingen is om alle projecten goed te managen. Gelukkig hebben we de juiste mensen op de juiste plaats, maar we hebben nog meer commissioning engineers nodig om de (internationale) projecten uit te werken zegt Christof.

Alle vacatures op volgende link

Complexiteit

Onze shuttle bevat complexe software en enorm veel parameters. Daarom is het noodzakelijk om de software goed in kaart te hebben om zo direct te weten waar problemen liggen wanneer er zich een fout voordoet.

Een bijkomende uitdaging is dat onze oplossingen gebruikt worden in volautomatische magazijnen waar het aantal palletplaatsen gaan van een paar duizend tot zelfs meer 70.000. Bovendien rijden er soms 10, 20 of zelfs 50 shuttles en meer door elkaar in één rek waar niemand fysiek binnen in het magazijn komt. Troubleshooten vanop afstand is cruciaal, maar de essentie van het probleem inzichtelijk hebben is nog belangrijker.

Een grote vloot

Zoals eerder aangegeven gaat het hard voor Stow Robotics en door de vele projecten hebben ze al een behoorlijke vloot aan machines. We spreken over verschillende generaties van machines met verschillende softwareversies en verschillende parameters die verspreid staan over gans de wereld. Het goed kunnen structureren van de data alsook van het machinemanagement is ontzettend belangrijk.

Kan je die uitdagingen aanpakken met technologie?

Christof: Het gebruik van Capture is daarin van grote waarde. Als een klant belt en kan aangeven dat ze een specifiek probleem hebben om 15u op woensdagnamiddag op een shuttle, dan hebben we  in no-time inzicht op wat er voorgevallen is. Data doesn’t lie en we besparen veel tijd en geld omdat we kort op de bal kunnen spelen en vaak problemen zelfs remote kunnen oplossen.

Pieterjan: Het is onze missie om slimmere machines te ontwikkelen en industrie 4.0 klaar te maken. Technologie is hierin noodzakelijk. Door het ontwikkelen van een IIOT oplossing zoals Capture kunnen we het proces versnellen om de uitdagingen van vandaag, maar ook die van morgen aan te pakken, want in een snel veranderende omgeving is het belangrijk om up-to-date te blijven.

Een klantgerichte aanpak

Christof: Het doel is ook om onze klanten meer te betrekken en transparantie te bieden. Aan de hand van automatische rapporten krijgen ze inzicht in de uptime van hun systeem, de fouten met mogelijke linken naar oorzaken en oplossingen,… om zo finaal ook hun systeem te optimaliseren. Feedback naar ons, maar ook naar onze klanten toe!

Vaak voorkomende problemen zoals gebroken paletten, een vervuild rek of karton die niet goed ligt, kunnen we vanop afstand melden aan de klant aan de hand van alarmen. Het idee is om te evolueren naar predictief onderhoud waarbij we ook gealarmeerd worden wanneer er een onderhoud moet gebeuren.

Pieterjan: We hebben een schat aan informatie beschikbaar voor de klant, maar de sleutel is dat relevante data bij de juiste mensen moet terecht komen. Daarom opteren we voor de creatie van verschillende access levels voor bijvoorbeeld het management, operatoren, service,… Voor het management is de status van het rek en de algemene beschikbaarheid belangrijk, de operatoren willen alarmen ontvangen wanneer een error optreedt, terwijl de service afdeling de service parameters zoals bijv. de state of health van de batterij wil zien.

Zijn er nog features die er voor jou uitspringen?

Christof: Wij zijn fan het online gebeuren en de data naar de cloud te pushen. De data is dan makkelijk toegankelijk, maar de klant is koning en het is niet altijd mogelijk om de connectie met het internet te maken. Vandaar dat het ook een groot voordeel is dat we de flexibiliteit hebben om de data lokaal of in de cloud te bewaren. Via Capture hebben we ook een oplossing om de data lokaal in te kijken en inzichten te genereren.

Pieterjan: Remote updates zorgen er voor dat we de volledige vloot in één keer of gericht kunnen updaten vanop afstand. Concreet kan je éénmaal een aanpassing doen aan de configuratie van de logger en deze updaten voor de volledige vloot met één druk op de knop.  De update automatiseren zorgt voor een enorme tijdswinst en bespaart grote kosten zoals bijv. reiskosten of lange productiestilstanden indien je dit ter plaatse zou moeten doen.

Hoe zien jullie de toekomst?

Christof: We zitten op dit moment nog in een optimalisatiefase waarbij we nog meer kunnen halen uit de dashboards en de rapportering. Een volgende stap is de klanten betrekken en extra services aan te bieden zoals predictief onderhoud en andere slimme toepassingen.

Een koppeling met onze Digital Twin is ook een toepassing waar we toekomstmuziek in zien. Zo zouden we in staat zijn om scenario’s uit het veld virtueel eens te zien of real time remote de shuttles zien rijden.

Heb je finaal nog een advies voor klanten die twijfelen om met Capture en Vintecc te werken?

Christof: Zoals eerder aangehaald beschouwen wij Vintecc als een onderdeel van Stow Robotics. Het is een dedicated team vol knappe koppen, met een goede mentaliteit. Ze gaan er gewoon voor en gaan geen uitdaging uit de weg.

Door het gebruik van Capture kunnen we kort op de bal spelen en hebben we instant inzicht in het gedrag van de shuttles en de uptime bij de klanten. De mogelijkheid om Capture op maat aan te passen is volgens mij een essentiële reden om te investeren in dit dataplatform.

Enkele tips voor het gebruik van data

Stap 1: De ontwikkelfase

Ga voor veel data, want de kost van het missen van data ligt hoger dan de kost van teveel data. In geval van bugs of problemen kan je in de data meteen gaan zoeken.
Een bijkomende tip hier is dat je ook je manier van programmeren kan aanpassen zodat je maximaal rendement uit je data kan halen. Een voorbeeld hier is dat wij de status van de shuttles ook loggen. Dit zorgt er voor dat we sneller de data kunnen inkijken en niet hoeven te gokken op basis van de data.

Zorg voor structuur en modulariteit. Dit zal je ten goede komen doorheen de verschillende fases. Door het werken met tags in Capture kunnen we enerzijds taken automatiseren en anderzijds ook de data zeer snel inzichtelijk krijgen.

Stap 2: De deployment fase

Eens je het vertrouwen hebt dat je de machine voldoende kent, ga dan gerichter gaan loggen. Wij gebruiken triggers om hoge resolutie data te gaan loggen. Op die manier heb je enkel de noodzakelijke data in hoge resolutie en in een normale werking is performance gerelateerde data vaak voldoende. Het automatisch versturen van rapporten met relevante data geeft je inzicht zonder dat je zelfs hoeft in te loggen.

Stap 3: De optimalisatie fase

Dit is een fase die te weinig aandacht krijgt en waar een grote winst ligt. Gebruik de data om de performance te verbeteren, zeker wanneer je zoals STOW een grote vloot hebt. Zelfs een kleine verbetering die je kan doortrekken op de volledige vloot is exponentieel waardevol. Zo is het processen van data in de cloud een belangrijke stap in die richting.

Wij zien Capture als een volledig machinebeheer platform die je kan aanpassen op maat. Enkele belangrijke eigenschappen zijn hierin flexibiliteit, schaalbaarheid en future-proof. Om een draagvlak te creëren waarbij data echt waardevol wordt moet je twee paden bewandelen.

Enerzijds het interne pad waarbij je vooral machine- en procesoptimalisaties kan doen en anderzijds het pad van de klant. Wat wil de klant zien? Dit kan en zal afwijken afhankelijk van de rol van het klantcontact. De ene persoon zal de output parameters belangrijk vinden, terwijl een ander wakker ligt van de productiestilstanden.

Conclusie

Elke machine genereert elke dag enorme hoeveelheid data. Het is een bron van kennis om onze machines slimmer en performanter te maken. Als innovatief bedrijf is het voor STOW Robotics belangrijk dat we investeren in deze technologie om competitief te zijn en zelfs voorop te lopen ten opzichte van onze concurrentie. Met Vintecc hebben we een partner aan boord die onze noden snapt en de expertise in de wereld van industrie 4.0 in huis heeft. De tool Capture is de accelerator om snel tot een oplossing op maat te komen.

 

Door het gebruik van Capture kunnen we kort op de bal spelen en hebben we instant inzicht in het gedrag van de shuttles en de uptime bij de klanten. De mogelijkheid om Capture op maat aan te passen is volgens mij een essentiële reden om te investeren in Capture.

Christof Harinck

Product Expert

Stow Robotics

Our competences

Data verzameling
Data verwerking
Edge & Cloud
ADS Beckhoff support

Benieuwd wat Capture voor u kan betekenen?