Hoe je geld kunt verdienen met data

Hoe kan ik mijn data verzilveren?

Men zegt: “Data is het nieuwe goud!”, maar hoe kan je dit als machinebouwer omzetten in geld? Dit is een vraag die we vaak van onze klanten krijgen. ROI of return on investment is de grote drijfveer achter deze vraag.

Het verzilveren van de data is eigenlijk het creëren van een positieve impact op de bedrijfsresultaten door het gebruik van data. Dit kan enerzijds direct en anderzijds indirect.

De directe manier: business modellen achter data

De machinebouw is ondanks de snelle vooruitgang en het hoogtechnologisch karakter eerder traditioneel op vlak van business modellen en dat is vooral omdat de klanten het niet willen.

Klanten staan niet toe dat machinefabrikanten toegang hebben tot hun data, ze zijn bang om data te delen. Desondanks zijn er kansen en zijn we overtuigd dat data voldoende waarde kan creëren om deze te vermarkten. Enkele mogelijkheden op een rij:

Predictive maintenance of een service contract

De meest evidente en makkelijkst te vermarkten is een service contract. Door middel van de data in combinatie met analyse kan je beter inschatten wanneer de machines onderhoud nodig hebben. Hierdoor bespaar je voor de eindklant kostbare tijd of onnodige onderhoudskosten. Door het intensief monitoren van de machines heb je een goed beeld van de gezondheidsstatus en kan je geautomatiseerd onderhoud plannen en downtime vermijden! Deze service biedt voor zowel de machinebouwer als voor de machinegebruiker een enorme toegevoegde waarde, op vlak van kwaliteit, betrouwbaarheid, efficiënte tijdsbesteding, klanttevredenheid,…

Een bijkomend voordeel is ook dat je kan upsellen via het verkopen van spareparts of aanbieden van andere extra diensten.

Ontwikkel digitale producten/diensten

Het verkopen van digitale producten of diensten bovenop de huidige machine is een manier om data om te zetten in geld. Enkele opties welke we daar zien:

  • Het optimalisatiepakket
    Uit de data die men capteert valt af te leiden of een machine optimaal gebruikt wordt of niet. Een optimalisatiepakket zal de eindklant adviseren hoe men de operationele efficiëntie kan verbeteren mits enkele aanpassingen in het gebruikersgedrag.
  • Onderdeel bewaking
    Een afgeleide van predictive maintenance kan gewoon het monitoren zijn van kritische onderdelen en tijdig klanten waarschuwen om een productiestop te vermijden.
  • Automatische aanvoer verbruiksgoederen
    Je kan ook verder kijken dan je eigen machine, maar focussen op het eindresultaat en de middelen die je hiervoor nodig hebt. Hou controle over het volledige proces en beheer zelfs de aanvoer van de verbruiksgoederen. Bijvoorbeeld: Geef als bottelmachine de opdracht om een nieuwe batch aan lege flessen aan te leveren of ga zelfs nog een stapje verder en maak een koppeling met het ERP pakket om geautomatiseerd de lege flessen te bestellen bij de leverancier. Misschien is het zelfs een optie om zelf de verbruiksgoederen te verkopen en kan dit ook extra inkomen genereren.

Pay-per-use model

Dit is een model die ook gekend is als Machine-as-a-Service. In plaats van de machine te verkopen kan je lease contracten aangaan met je klant. Als je echt naar pay-per-use wil gaan, kan je de klant enkel het gebruik van de machine aanrekenen, in de vorm van tijd of van afgewerkte producten. Door middel van dashboarding en rapportering kan je de klant op de hoogte houden van de kosten en zelf een inschatting maken van je cashflow.

IoT subscriptions

Voorzie je klanten van inzicht met real-time en historische machine data die een duidelijke meerwaarde biedt. Zorg er voor dat dit zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk voorgesteld wordt. De juiste data, voor de juiste personen, overal, op elk moment en op ieder toestel.

De indirecte manier: verbeteringen door data analyse.

Het is makkelijker om directe impact op het bedrijfsresultaat te berekenen door business modellen te koppelen. Te vaak worden de indirecte opbrengsten niet meegenomen in de ROI berekening. Maar wat zijn nu enkele indirecte manieren om het bedrijfsresultaat te beïnvloeden door data.

Kostenbesparingen

Door het creëren van inzichten in de performantie van je machine weet je exact waar optimalisaties mogelijk zijn. Identificeer mogelijke pijnpunten en door middel van een structurele oplossing bespaar je tijd, geld en verhoog je de klanttevredenheid. Een kleine aanpassing kan een grote impact hebben op je bedrijfsresultaat.

Breng een beter product of service op de markt

We hebben het hiervoor reeds aangehaald,  inzicht in data zorgt ervoor dat je continue uw product of services kan verbeteren. Dit kan onder andere door productoptimalisaties, maar een ander voorbeeld is dat je inzicht krijgt in het gebruikersgedrag. Hoe worden de machines gebruikt en hoe kunnen we de gebruikerservaring verbeteren? Een antwoord op deze vraag is waardevoller dan het ontwikkelen van onnodig features.

Ontwikkel nieuwe features of boor nieuwe markten aan

Het ontwikkelen van features is een grote investering, terwijl er nog geen return tegenover staat. Door middel van data, gebruikersinzicht in combinatie met marktkennis ben je perfect in staat om nieuwe features te ontwikkelen en te verkopen.

Een alternatief is dat je door de inzichten ook een nieuw type klanten of markten kan aanspreken waartoe je voorheen geen bereik had.

Wat nu? Hoe ga ik aan de slag?

Wat zijn de stappen die ik moet nemen? Er bestaat geen gouden formule, maar volgende leidraad kan je wel gidsen naar een goede oplossing.

Stap 1: Bepaal je doelstellingen en analyseer de klantbehoeftes

Stap 2: Doorgrond enkele modellenen en maak een selectie

Stap 3: Start kleinschalig met een proof-of-concept samen met een klant

Stap 4: Scale-up en realiseer uw strategie

Nog één finale tip: Ga in discussie intern en extern, met collega’s, gebruikers en aanbieders. Onze experten staan alvast klaar om je de nodige begeleiding te bieden.

Het is makkelijker om directe impact op het bedrijfsresultaat te berekenen door business modellen te koppelen. Te vaak worden de indirecte opbrengsten niet meegenomen in de ROI berekening.

Mathijs Degryse

Business Development

Vintecc

Our competences

Spreek met onze experten en start met data om te zetten in waarde

Capture

Security Whitepaper